Kryptovaluta er en fælles betegnelse for de digitale valutaer, der eksisterer parallelt med de forskellige officielle valutaer som dollars, pund og kroner.

Hvad er kryptovalutaer?

Bitcoin, der kom “på gaden” i 2009, betragtes som den første kryptovaluta og er i dag også den mest kendte af de mange kryptovalutaer på markedet, som nu rummer mere end end 1800 forskellige af slagsen. Kryptovaluta havde i mange år et blakket ry og blev ofte kædet sammen med den kriminelle underverden, fordi valutaen var så svær at spore. I dag er kryptovalutaen dog så småt ved at opnå bredere anerkendelse som betalingsmiddel i mange lande.

Kryptovalutaer kom for alvor i søgelyset hos den brede befolkning i 2017, hvor kurserne på den digitale valuta Bitcoin skød mod himlen i et omfang, der næsten var ubegribeligt. På et tidspunkt i 2017, hvor kursen på Bitcoin nåede sit hidtil højeste niveau, ville en en investering på bare 100 dollars i 2010 være forvandlet til svimlende 73 mio. dollars - svarende til en lille halv milliard danske kroner.

Da kursen var på sit højeste kostede en bitcoin cirka 19.000 dollar. I 2018 var kursen dog faldet til halve. i 2019 har den hidtil ligget på et niveau omkring 4.000 dollar. Akkurat som tilfældet er med de gængse valutaformer, er det også muligt at handle med og spekulere i kryptovaluta på forskellige onlinebørser verden over. I Danmark kan man eksempelvis bruge copenhagenbitcoin.dk. Man bør dog huske på, at handel med kryptovaluta er en særdeles risikabel forretning, da kurserne kan ændre sig voldsomt på ganske kort tid.

Et andet usikkerhedsmoment er, at kryptovalutaer opbevares i såkaldte wallets, som er en form for digital bankbog, som vel at mærke ligger lokalt hos den enkelte bruger. Når det handler om kryptovaluta, er det derfor ekstremt vigtigt at sørge for stor sikkerhed, da disse wallets kan være i fare for at blive udsat for hackerangreb fra cyberkriminelle.

Der florerer også en historier om folk, der er gået glip af millioner af kroner, fordi de havde smidt deres gamle computere på lossepladsen - inklusive de bitcoins, som de havde købt for småpenge for mange år siden, men som i dag ville have være mange hundrede tusind kroner værd.

Der er delte meninger om, hvordan de digitale valutaer vil udvikle sig i de kommende år. Nogle mener, at boblen vil sprænges mens andre for alvor tror på kryptovalutaernes fremtid, hvis de opnår bredere anerkendelse som betalingsmiddel.

Mere Matchbanker
↑ reklame ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Hvad er kryptovalutaer?: 4.2/5 baseret på 27 stemmer