Går du på en uddannelse i Danmark i dag, kan du næsten være sikker på, at du er berettiget SU – statens uddannelsesstøtte. Reglerne for SU og SU lån og de forskellige satser har dog ændret sig en del gennem de sidste par år, og vi vil nedenfor derfor kigge nærmere på hvordan du skal forholde dig.

Alt om SU og slutlån

Kan du få SU?

Kort fortalt fungerer SU som en økonomisk støtte som du er bevilliget til, mens du er under uddannelse i Danmark. Dog er der visse krav som du først og fremmest skal overholde før at du kan blive bevilliget ydelsen – og denne kan variere fra studerende til studerende og uddannelse til uddannelse.

Du ansøger om den almindelige SU sats online med hjælp af dit NemID. Herefter vil staten gå ind og vurdere, om du er berettiget til at modtage støtten. Hvis det er tilfældet, kan du se frem til at få et fast beløb udbetalt én gang månedligt.

Hvor meget du er berettiget til at modtage i SU, afhænger af en række faktorer. I dag er der nemlig forskellige satser afhængig af din alder, om du er ude- eller hjemmeboende og hvilken uddannelse du er i gang med. Derudover kan beløbet også påvirkes af, hvornår du startede på din uddannelse. For at finde ud af, hvor stort et SU lån du er berettiget til, anbefaler vi at du kontakter din uddannelsesvejleder eller kigger på SU’s egen hjemmeside hvor du finder en komplet liste over satser.

Top op med et SU lån

Rigtig mange vælger at optage et SU lån oveni deres almindelige SU sats for at få tingene til at køre rundt økonomisk.

Et SU lån har rigtig mange fordele sammenlignet med almindelige banklån og lån på nettet, og den største af dem alle er nok det faktum, at lånet ikke skal betales tilbage før at du er færdig med uddannelsen. Derudover er renten yderst lav, så du får her et meget billigt lån i længden.

Krav til SU lån og låneplan

Før at du kan få bevilliget et SU lån, er det nødvendigt at du allerede modtager den almindelige SU. Som regel er det muligt at ansøge om begge satser samtidig efter at du er blevet godkendt din uddannelse. Vær dog opmærksom på, at SU lånet som regel tager lidt længere tid at behandle og du vil første gang måske opleve, at den går noget senere ind på kontoen end din almindelige SU. De efterfølgende måneder vil du modtage både din SU og dit SU lån samtidig.

Det smarte ved et SU lån er, at du selv kan styre og tilpasse din låneplan efter behov og fra måned til måned. Det betyder i bund og grund at du aldrig behøver at låne mere end hvad du reelt har brug for, og har du i en periode slet ikke brug for at få udbetalt dit SU lån, kan du ”gemme” beløbet til senere hvis nødvendigt. Det betyder, at du kan bruge overskydende SU beløb i dine almindelige måneder, hvor du altså kan få dobbelt så meget udbetalt.

Optag et slutlån

Hvis du ender i en situation hvor du har brugt al den SU du har haft til rådighed, kan du i visse tilfælde vælge at optage et såkaldt slutlån i de sidste 12 eller 24 måneder af din nuværende uddannelse. Vær dog opmærksom på, at slutlånet udelukkende er tilgængeligt for videregående uddannelser.

Du ansøger om at få bevilliget et slutlån som normalt inde på SU’s egen hjemmeside. Herefter skal dit uddannelsessted først gå ind at bekræfte, at det er muligt for dig at gennemføre uddannelsen inden for den bevilligede slutlånsperiode.

Udbetaling og tilbagebetaling af slutlån

Som med et ganske almindeligt SU lån, skal du først gå ind og godkende din personlige låneplan før at du kan få pengene udbetalt. Her kan du som nævnt tidligere selv tilpasse din plan, hvis du ønsker at til- eller fravælge lånet i forskellige måneder alt afhængig af dine behov.

Når du er færdig med din uddannelse – eller hvis du stopper din uddannelse før tid – bliver gælden sendt videre til Udbetaling Danmark, som herefter vil udarbejde en tilbagebetalingsplan for dig.

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at der er mange fordele ved at tage en uddannelse i Danmark. Ikke nok med at vi får vores studier finansieret med et fast månedligt beløb som ikke skal betales tilbage, har vi også muligheden for at optage et yderst billigt lån hvis dette skulle blive nødvendigt.

Til trods for at renterne på både almindelige SU- og slutlån er yderst lave og favorable, er et dog stadig vigtigt at låne ansvarligt. Husk altid på at pengene før eller siden skal betales tilbage igen – og tag højde for dette inden du låner. Hvis du kan få tingene til at hænge sammen økonomisk uden et SU lån på sidelinjen eller ved at tage et fritidsjob ved siden af dine studier, vil dette selvfølgelig altid være den billigste løsning i længden.  

Mere Matchbanker
↑ reklame ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Alt om SU og slutlån: 4.2/5 baseret på 201 stemmer
75000
Lånebeløb 3.000 kr - 75.000 kr
Rente fra 14,85 %
Løbetid 12 – 72 måneder
350000
Lånebeløb 3.000 kr - 350.000 kr
Rente fra 0 %
Løbetid 12 – 72 måneder
350000
Lånebeløb 50.000 kr - 350.000 kr
Rente fra 3,9 %
Løbetid 1 – 15 år