Hvis du har planer om at optage et lån gennem din bank eller en udbyder på nettet, er der først og fremmest en del ting som du skal tage højde for.

Kreditvurdering

Udover at du naturligvis skal sikre at du reelt har råd til at optage et lån, kan det også være en god idé at på egen hånd forbedre din kreditværdighed før at du indsender en ansøgning. Men hvad betyder kreditværdighed egentlig og hvad kan du selv gøre?

Hvad er kreditværdighed?

Før at du kan blive godkendt et lån i banken eller hos en online låneudbyder, vil kreditoren først og fremmest foretage et såkaldt kreditcheck af dig og din økonomiske situation for at sikre, at du reelt faktisk har råd til at låne penge. Din kreditscore beskriver altså din økonomiske situation og giver lånevirksomheder mulighed for at foretage en evaluering af dig.

Hvis du har en god kreditvurdering, betyder det kort fortalt, at du har styr på din økonomi – og at du ikke bruger mere end hvad du faktisk har råd til. Du har sikkert en fast og stabil indtægt og måske ejer du endda noget af værdi, for eksempel en bolig og/eller bil. Derudover er du vigtigst af alt ikke registreret i RKI og du har ingen udstående gældsposter.

Kan jeg låne penge uden et kreditcheck?

I dag kan du ikke længere komme uden om et kreditcheck når du ønsker at låne penge på nettet. Det skyldes naturligvis at udbyderen først og fremmest skal sikre sig, at der er god sandsynlighed for at du kan og ikke mindst vil betale pengene tilbage til tiden.

Hvor man før i tiden skulle bøvle med at indsende dokumentation som bevis på ens økonomiske situation, er det for udbyderne nu nemmere end nogensinde at foretage et kreditcheck af dig. Det eneste du sådan set selv skal gøre, er at underskrive din låneansøgning med dit NemID. Når dette er gjort, giver du udbyderen tilladelse til at indhente automatiske oplysninger omkring din økonomiske situation.

Ved at underskrive en ansøgning med dit NemID, kan din ønskede udbyder gå ind at bekræfte de oplysninger du har angivet samt tjekke om du er registreret i RKI. De vil samtidig få adgang til oplysninger omkring din husstands situation og din indtægt. Langt de fleste udbydere på nettet har i dag automatiseret denne proces, således at du i størstedelen af alle tilfælde kan forvente at få svar med det samme.

Kan jeg selv tjekke min kreditvurdering?

Du har sikkert allerede en nogenlunde idé om, om din kreditværdighed er god eller ej. Hvis du har et fast job og indtægt og ikke er registreret i RKI, er du allerede godt på vej. Desuden kan du næsten altid være sikker på, at jo mindre gæld du har stiftet, jo større chance er der for at du kan blive bevilliget et lån.

Du kan dog selv tjekke din kreditrapport enten i banken eller ved at kigge på nettet. Her kan du med fordel gå ind på Experians hjemmeside hvor du vil få et komplet overblik over din økonomiske situation samt se eventuelle RKI-registreringer.

Forbedr din kreditværdighed i dag

Der er visse punkter der påvirker din kreditværdighed som du desværre ikke selv kan gøre noget ved. Dette inkluderer blandt andet din alder – langt de fleste udbydere i dag vil stille visse krav til din alder, og selvom at det i princippet er muligt at låne penge fra 18 år, kan du opleve at nogle lånevirksomheder ikke bevilliger lån til personer under 23 eller 25 år.

Før at du indsender en låneansøgning, er der dog visse ting som du med fordel selv kan tjekke eller rette op på. For det første er det en god idé at eliminere så meget af din eksisterende gæld som muligt. I mange tilfælde kan du regne med at forbedre dine chancer for at din ansøgning godkendes ved at indfri udstående låneposter.

Derudover hjælper det desuden at have en fast indtægt. Hvis du konstant oplever svingninger i din løn og jævnligt skifter job, kan det resultere i en negativ kreditscore.

Vigtigst af alt er det dog at du betaler alle dine regninger til tiden hver måned. Hvis du ofte modtager rykkere og glemmer at betale dine regninger, vil dette før eller siden påvirke din kreditvurdering negativt. Af denne grund kan det godt betale sig at automatisere alle faste regninger gennem din netbank, således at alle betalinger automatisk trækkes til tiden.

Mere Matchbanker
↑ reklame ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Kreditvurdering: 4.2/5 baseret på 308 stemmer
400000
Lånebeløb 5.000 kr - 400.000 kr
Rente fra 7,22 %
Løbetid 1 - 15 år
50000
Lånebeløb 2.500 kr - 50.000 kr
Rente fra 9,95 %
Løbetid 6 - 60 mdr.
75000
Lånebeløb 3.000 kr - 75.000 kr
Rente fra 14,85 %
Løbetid 12 – 72 måneder
400000
Lånebeløb 100 kr - 400.000 kr
Rente fra 0 %
Løbetid 12 - 180 måneder
20000
Lånebeløb 1.500 kr - 20.000 kr
Rente fra 0 %
Løbetid 30 dage – 47 måneder
1500000
Lånebeløb 15.000 kr - 1.500.000 kr
Rente fra 2,95 %
Løbetid 6 - 24 måneder