Ønsker du at låne penge på nettet eller gennem dit pengeinstitut, er der rigtig mange ting som du selv skal holde styr på og undersøge på forhånd. Selvom at det kan være fristende at sige ja tak til det første og det bedste lånetilbud du umiddelbart støder på, kan du faktisk gøre dig selv en kæmpe tjeneste og spare gode penge ved at undersøge dine muligheder først.

Hvad koster det at låne?

Det er desværre næsten aldrig gratis at låne penge – og derfor er det vigtigt at tage dig tid til at finde ud af, hvad det i sidste ende koster dig at låne.

Jo bedre kreditværdighed, jo bedre pris

Hvor meget det kommer til at låne dig i sidste ende, afhænger i mange tilfælde af din overordnede kreditværdighed. Før at du kan blive bevilliget et lån på nettet eller i banken, vil kreditoren først gå ind og tage et grundigt kig på din økonomi, for at vurdere, hvor stor sandsynlighed der er for at du betaler lånet tilbage til tiden. Jo større sandsynlighed der er for at du kan og vil betale pengene tilbage, jo bedre kreditvurdering har du.

Dette er blandt andet også grunden til, at du måske kan komme ud for, at dig og din kammerat får tilbudt to vidt forskellige lånevilkår: hvis du for eksempel er over 30, har hus og en god fast indtægt samt styr på økonomien, er der større sandsynlighed for at du vil blive tilbudt en lavere rente.

Det kan derfor godt betale sig at rydde lidt op i økonomien på forhånd inden at du ansøger. Hvis du for eksempel har udestående regninger, er et vigtigt at få disse betalt før at du ansøger om et lån.

Sådan forbedrer du din kreditværdighed

Der er visse punkter som du desværre ikke selv kan gøre så meget ved. Et af disse er din alder. Langt de fleste udbydere i dag foretrækker at låne til personer over 20 år og det er faktisk ikke ualmindeligt, at du vil støde på lånevirksomheder der kræver at du er fyldt 25. Det skyldes, at du som 18-årig med sandsynligvis ikke har nogen egentlig erfaring på arbejdsmarkedet og det kan derfor være svært at foretage en kreditvurdering af dig.

Det er dog ikke kun din alder der spiller en rolle, når du ansøger om dit lån. Nogle udbydere vil også gå ind at kigge på din eller din husstands totale indtægt. Jo større finansielt overskud du har, jo bedre rente vil du som regel kunne få tilbudt. Hvis du derudover også kan bevise, at du gang på gang formår at betale dine regninger til tiden, forbedrer du også din kreditværdighed!

Hvad er renten på?

Når du skal finde ud af, hvad det kommer til at koste dig at låne penge, skal du først og fremmest kigge på lånets rente. Renten står nemlig for de omkostninger som du skal betale for at låne penge i den aftale låneperiode. Du kan være heldig at støde på lån der er rentefri i en vis periode, men disse må ikke forveksles med gratis lån. Der kan nemlig sagtens være andre omkostninger involveret.

Når du låner penge på nettet, vil du finde udbydere der både tilbyder fleksible og faste renter. Vælger du en udbyder med en fast rente, skal du betale det samme månedlige beløb tilbage hver måned og der venter dig derfor ingen ubehagelige overraskelser.

Et lån med en fleksibel rente kan derimod både vise sig at være dyrere eller billigere fra måned til måned – og du kan endda være så heldig at finde låneudbydere, der tilbyder dig rentefri lån i en periode på op til 30 dage.

Rentefrie vs. gratis lån?

Ved at tage et hurtigt kig på nettet, vil du formegentligt hurtigt lægge mærke til, at der findes en del udbydere der tilbyder både gratis og rentefrie lån. Selvom at du kan blive fristet til at tro at der ikke er nogen egentlig forskel på disse typer lån, er det vigtigt at forstå, at et rentefrit lån altså ikke er gratis.

Mange udbydere er godt klar over, at de bliver nødt til at køre med gode tilbud for at lokke nye kunder til. Derfor vil du sikkert også finde en del lånevirksomheder som tilbyder dig at låne et mindre beløb i op til 30 dage, hvor du ikke skal betale renter. Det betyder dog ikke, at der ikke er andre omkostninger involveret med lånet – for eksempel oprettelsesgebyrer. Når de 30 dage er gået, skal du desuden betale renter som normalt.

Et gratis lån er som navnet dog rigtig nok indikerer, fuldstændig gratis! Derfor er de også en hel del mere sjældne idet at låneudbyderne ikke tjener penge på dig. Udbyderne løber også en stor risiko ved at bevillige dig et gratis lån, så det er som regel ikke muligt at låne mere end et par tusinde kroner som ny kunde.

Anvend en låneberegner

I dag er udvalget af låneudbydere på nettet enormt – og det at finde det billigste lån kan derfor godt vise sig at blive noget af en udfordring. Af samme grund vælger langt de fleste låntagere i dag også at anvende en smart låneberegner, som gør alt det hårde arbejde.

En låneberegner er både gratis og nem at bruge. Du skal blot tilpasse den således at den beskriver din situation. Normalt kan du selv justere hvor lang en løbetid du ønsker samt hvor meget du ønsker at låne – uden at skulle opgive private oplysninger om dig selv.

Når du har tilpasset og justeret låneberegneren efter dine ønsker, vil du få vist en omfattende liste over alle lån og låneudbydere som er relevante for dig, og som regel vil du også kunne se, hvor stor en sandsynlighed der er for at din ansøgning bliver godkendt samt hvor meget lånet vil komme til at koste dig i sidste ende.

I stedet for at skulle sammenligne lån og priser på egen hånd (hvilket hurtigt kan blive en noget tidskrævende opgave), kan du med hjælp fra en låneberegner altså komme i gang med at indsende ansøgninger på kun få minutter!

Mere Matchbanker
↑ reklame ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Hvad koster det at låne?: 4.2/5 baseret på 25 stemmer
20000
Lånebeløb 1.500 kr - 20.000 kr
Rente fra 0 %
Løbetid 30 dage – 47 måneder
400000
Lånebeløb 8.000 kr - 400.000 kr
Rente fra 3,9 %
Løbetid 1 – 12 år
50000
Lånebeløb 3.000 kr - 50.000 kr
Rente fra 14,85 %
Løbetid 12 - 72 måneders