Når du skal købe en bolig, er der ofte rigtig mange ting, som du skal holde styr på. Hvordan dit køb skal finansieres, er og bør være en væsentlig del af denne proces. Langt de fleste danskere i dag optager et boliglån i banken, men var du klar over, at et boliglån ikke længere bare er et boliglån?

Serielån

I dag findes der to primære typer boliglån på markedet: nemlig annuitetslån og de såkaldte serielån. Der kan være stor forskel på disse to lån når det gælder renter og månedlige afdrag, og nedenfor skal vi kigge nærmere på de forskellige fordele og ulemper forbundet med begge låntyper.

Hvad er et serielån?

Når du afbetaler på et serielån, vil du altid opleve, at de månedlige afdrag vil være lige store hver gang – men at renterne ændrer sig med tiden.

Når du først går ud og optager lånet, vil du i starten sikkert opleve, at renten er høj. Som du dog begynder at afdrage på lånet hver måned, vil denne blive mindre med tiden. Dette resulterer i sidste ende i at du får et langt lavere terminsbeløb, fordi at lånet hurtigere betales ud. Kort fortalt betaler du altså mere i begyndelsen af selve låneperioden og kan se frem til, at de månedlige ydelser bliver lavere og lavere.

Hvad er et annuitetslån?

Et andet populært boliglån, er annuitetslånet. Her får du det samme terminsbeløb under hele løbeperioden, men kun hvis renten forbliver uforandret. Her vil du sikkert opleve, at forholdet mellem de forskellige renter og ydelser involveret i din låneaftale kan ændres over tid. Normalt er rentedelen af selve terminsbeløbet større i begyndelsen, hvorimod selve afdragsydelsen først bliver større senere hen.

Hvad kan bedst svare sig?

Som du nok kan regne ud, har begge boliglånstyper deres egne fordele og ulemper, og hvad der er den rette løsning for din nabo, er måske ikke ideelt for dig. Før at du beslutter dig for at optage en bestemt låntype, er det altså nødvendigt at overveje din personlige situation og ikke mindst økonomi på forhånd.

Det er for de fleste af os svært at vurdere, hvordan vores økonomi kommer til at se ud i løbet af de næste 30 år. Som hovedregel kan du dog gå ud fra, at hvis du stadig er forholdsvis ung og måske har et noget begrænset budget, at et annuitetslån passer bedst til din nuværende situation – da du starter med at afdrage i den lavere ende og slutter af med nogle højere månedlige afdrag. Ulempen ved dette er selvfølgelig, at du kommer til at hænge på dit boliglån i længere tid i forhold til et serielån, da du i sidste ende kommer til at betale langt mere i renter.

Sammenlign bankernes renter

Før at du kan beslutte dig for hvad der er den bedste løsning for dig i det lange løb, er du nødt til at sammenligne de forskellige tilbud og rentepriser hos de enkelte pengeinstitutter. Den mest oplagte løsning her er din bank, hvor du som regel kan gå ud fra, at du kan få den bedste pris – især hvis du har været eksisterende kunde hos den samme bank i længere tid.

Alligevel er det dog – som med alle andre låntyper på markedet- værd at undersøge forskellige udbydere og deres tilbud. Der eksisterer i dag også et væld af kreditorer på nettet som nu både tilbyder serie- og annuitetslån. Finder du en bedre og billigere løsning andetsteds, kan du med fordel give din bank besked om dette, således at de er mere tilbøjelige til at give dig et bedre tilbud.

Nedbetaling af serie- og annuitetslån

Som vi også nævnte tidligere, betyder et serielån at du afbetaler lige store ydelser på lånet hver måned, plus eventuelle renter som indgår i din aftale. På denne måde vil du opleve, at det resterende gældbeløb bliver mindre og mindre som du betaler lånet ned – og det betyder også, at du skal afdrage på langt mindre renter. Derfor er et serielån stort set altid den billigste løsning.

Hvis der er tale om et stabilt renteniveau der forbliver det samme, kan du derimod regne med, at et annuitetslåns afdragsbeløb altid vil være de samme. Det betyder kort fortalt at du skal betale det samme beløb hver gang indtil at lånet er indfriet.

 Din låneudbyder vil aldrig bevillige dig et lån, som de ikke mener at du er i stand til at betale tilbage. Alligevel er det dog vigtigt at sætte dig ind i de enkelte vilkår og betingelser, for at sikre dig, at du har fundet det lån der passer bedst til dine behov.

Annuitetslån er mere almindeligt udbudt end serielån

Som nævnt tidligere, er serielåns afdrag altid lige store gennem hele låneperioden, uanset hvordan renteniveauet ser ud. Selvom at rentesatsen ændres under lånets løbetid, vil du i sidste ende blive ved med at betale lige store afdrag. Alligevel vælger langt de fleste danske boligkøbere at optage et annuitetslån, der også er det mest udbredte af de to muligheder.

Den primære årsag til dette skyldes med sandsynlighed at langt de fleste huskøbere i dag er forholdsvis unge – og derfor har de måske ikke mulighed for at afdrage med en højere månedlig ydelse til at starte med. Det er en udfordring som rigtig mange låntagere må indse. 

Hvis du din økonomiske situation dog tillader det, kan det naturligvis bedst betale sig at vælge den billigste løsning, hvilket er et serielån. Da du skal betale et højere månedligt afdrag til at starte med, bliver din gæld også hurtigere nedbetalt.

Ikke alle banker tilbyder de samme boliglån

Før at du beslutter dig for, om det bedst kan betale sig at optage et serie- eller annuitetslån, bør det dog nævnes, at det langt fra er alle banker og pengeinstitutter i Danmark der tilbyder begge låntyper. Selvom at serielån er den billigste løsning, vil du som regel opleve, at annuitetslån er langt mere almindelige.

Sørg derfor for at undersøge markedet grundigt før at du beslutter dig – og forhør dig gerne hos din egen bank om de forskellige løsninger. Husk også på, at du sagtens kan optage et lån hos en anden udbyder eller lånevirksomhed selvom at du allerede er kunde hos en bank.

Mere Matchbanker
↑ reklame ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Serielån: 4.2/5 baseret på 391 stemmer
50000
Lånebeløb 2.500 kr - 50.000 kr
Rente fra 9,95 %
Løbetid 6 - 60 mdr.
20000
Lånebeløb 1.500 kr - 20.000 kr
Rente fra 0 %
Løbetid 30 dage – 47 måneder
15000
Lånebeløb 500 kr - 15.000 kr
Rente fra 96 %
Løbetid 0
350000
Lånebeløb 50.000 kr - 350.000 kr
Rente fra 3,9 %
Løbetid 1 – 15 år
15000
Lånebeløb 500 kr - 15.000 kr
Rente fra 240 %
Løbetid 0
10000
Lånebeløb 500 kr - 10.000 kr
Rente fra 18 %
Løbetid 61 - 120 dage